Foto: sracz
Sýta domáca polievka bola, je o ostane vždy základom v slovenskej kuchyni. Túto zásadu sa snažím dodržiavať aj tu. Žiaľ, často mi chýbajú naše Zobraziť celý popisSýta domáca polievka bola, je o ostane vždy základom v slovenskej kuchyni. Túto zásadu sa snažím dodržiavať aj tu. Žiaľ, často mi chýbajú naše suroviny. Takže varianty sa striedajú a "namyslene i povýšenecky" sa uškŕňam pri pohľade na domácich, ako sa idú "zavzdušniť", keď bleskovo "ládujú" do seba, veľkými lyžicami, diela mojich rúk. Tentoraz to je slovenská hríbovica, v mojom variante s hubami tu v Des Moines Iowa. Naše lesy tú nie sú a naše huby už tobôž nie. Ale, veď Vy si už isto poradíte!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
3÷4 strúčiky |
|
3÷4 PL |
|
2÷3 ks |
|
1 (12÷15 cm) ks |
|
0,75÷1,25 kg |
|
1÷1,5/0,5÷1 PL |
|
3÷4 ks |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
2÷3 PL |
|
1 ML |
|
1/1 ks |
|
5÷7/1 ks |
|
10÷12 ks |
|
1 veľká hrsť (~ Ø 5 cm) 5÷6 cm) |
|
2 hrste |
|
15÷20/15÷20 dkg |
|
Postup
-
1
sušené huby uložíme do pracovnej misky a zalejeme asi 0,5 l horúcej vody; očistenú cibuľu postrúhame do väčšieho hrnca, prilejeme olej (drevorubačovi môžete aj domácu škvarenú masť, pri príprave tohoto receptu získate niekoľko PL čerstvej a naviac krásne voňavej) a chvíľočku porestujeme; pridáme na asi 3 cm kocky pokrájané bravčové mäso z orezu (odstránime prebytočnú slaninu a vyškvaríme z nich masť) a k nemu prelisované strúčiky cesnaku; zamiešame a dusíme; až mäso získa biely nádych, priložíme na kolieska pokrájanú mrkvu a na "Céčka" valček póru; pokračujeme v restovaní (dusení).
-
2
umyjeme a pokrájame papriku a paradajku - na drobno, zelerové rapíky - na Céčka (ak máme, tak aj s vňaťou), ružičkový kel - na polovičky a všetko pridáme do priebežne sa dusiaceho mäska so svojou predchádzajúcou suitou a jemne premiešame; okoreníme vegetou, mletými paprikami, MČK, mletou rascou a kápiovou pomazánkou; opäť jemne premiešame a po chvíľke dusenia zalejeme horúcou vodou tak, aby všetky ingrediencie boli ponorené.
-
3
zemiaky očistíme a pokrájame na kocky, menšie ako mäso (veľký necháme ponorený vo vode; použijeme ho v závere na zahustenie polievky) a pridáme do hrnca; ak je potrebné prilejeme horúcu vodu, aby zemiaky boli ponorené.
-
4
huby očistíme, umyjeme a pokrájame - hlívu ustricovú ako držky, portobello (májovky, holubienky, hríby, ... na trojuholníkové segmentíky
-
5
a pridáme ich do priebežne sa variacej polievky; zamiešame a varíme, až huby zmäknú; postrúhame posledný zemiak a kašičku vmiešame do vriacej polievky; pokrájame medvediu hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1/5 odložíme na zdobenie a pridáme do hrnca; ak je všetko mäkké k našej spokojnosti, ochutnáme a dokoreníme. Podávame v tanieroch alebo v miskách, iba tak, alebo s lokšami, zemiakovými plackami (vihodňarskimi naľešňikami) alebo s lángošami. V 50-tych a 60-tych rokoch sme hubovú a zemiakovú polievku jedli s "kopou" palaciniek. To už nechám na Vašej chuti!
-
6
Aha! A ešte škvarky. Ale s tými si už poradíte aj bezo mňa. O tom nepochybujem!
Někdy nasbírám různé rady a zkušenosti, nebo si přečtu recept pozorněji.
Teď jsem se dokonce zasmála sama sobě, protože když jsem četla
trojhubová, tak jsem si myslela, že je to jen takový Tvůj název a možná
to znamená dřevorubecká pro tři huby, ale po důkladnějším přečtení
receptu jsem objevila
, že jsou v receptu opravdu 3 druhy hub.